úterý 10. května 2016

Knižní tag: Fáze literárního vztahu

Minulý knižní tag se vám čtenářům celkem líbil, proto jsem zkoušela hledat další. Do oka mi padl "Courtship book tag" z blogu "5 minut" s knihou. Zaujaly mě netradičně řazené otázky...však uvidíte sami :-)




1. fáze - První přitažlivost
(Kniha, kterou sis koupila kvůli krásné obálce)
Většinou si dlouho promýšlím, kterou knihu si koupím, takže se mi ještě nestalo, že bych sáhla jen po obálce s hezkým designem, aniž bych si přečetla anotaci. Ale dlouho mě vzhledem lákala kniha & synové od Davida Gilberta, která má na obálce "rozkouskovaný" portrét čtyř mužů. Podle mě se navíc skvěle doplňuje s obsahem knihy, který vypráví o snaze otce zlepšit vztahy se svými syny.
Přiznávám, knihu jsem si teda nekoupila, ale i přes mizerné hodnocení jsem si ji půjčila v knihovně a chystám se na ni ;-)
Když jsem se před kolegyní v práci nad tou obálkou rozplývala, dívala se na mě jako na blázna s tím, že je přece úplně hnusná :D Tak já nevím...co myslíte vy?

2. fáze - První dojem
(Kniha, která tě dostala svou anotací)
K tomuto bodu mě napadá kniha, kterou jsem dočetla minulý týden - Zakletý v čase od Audrey Niffeneggerové. Kniha o cestování v čase a o lásce, co více si člověk může přát? Knihu jsem na blogu recenzovala (lépe řečeno "opěvovala") a součástí článku je i TA anotace :-)

3. fáze - Sladké řeči
(Kniha, která tě dostala díky stylu, kterým je napsaná)
Každopádně Mandolína kapitána Corelliho, jejímž autorem je Lous de Bernieres. Vyhovovaly mi krátké kapitoly, kombinace válečné reality a jemného humoru a neustálé změny perspektivy mezi postavami. Některé byly vyprávěny z pohledu hlavní hrdinky Pelagie, jiné z pohledu jejího otce nebo milovaného Antonia Corelliho...ta kniha mi zkrátka učarovala a bylo to pro mě jedno z největších literárních překvapení.
(Těch knih bych do této kategorie mohla zařadit mnohem více, jen tam namátkou mě teď napadají třeba knihy od Milana Kundery, Hrabal, Murakami nebo kdysi dávno Dan Brown...ale Mandolína mě napadla okamžitě jako první.)

4. fáze - První rande
(První díl série, který tě přiměl pořídit si zbytek)
Řeky Londýna od Bena Aaronovitche! Opěvovanou městskou fantasy jsem si vyprosila od svého L. k narozeninám a nadchla mě. Knihy dýchají atmosférou metropole na Temži, jsou psané lehce cynickým tónem a hlavní hrdina Peter Grant je prostě sympaťák, co si budeme nalhávat ;-)
"Dvojku", Měsíc nad Soho jsem si koupila okamžitě v den, kdy vyšla, ale pustila jsem se do ní až teď, a musím říct, že mě zatím chytla ještě víc než Řeky Londýna. Už se těším na Šepot podzemí, který má vycházet někdy v létě.


5. fáze - Pozdní noční hovory
(Knížka, která tě přiměla zůstat vzhůru)
Takových byla spousta...ale pamatuju si, která byla ta úplně první kniha, kvůli které jsem šla spát až nad ránem - Pavučina lží od Dana Browna (naposledy vyšla jako Anatomie lži, v originále je to Deception Point, aby vás to náhodou nemátlo...). Dostala jsem ji k Vánocům asi tak ve 13 letech, protože jsem si oblíbila DaVinciho kód. Byla to jedna z prvních "dospěláckých" knih, které jsem četla, po různých dívčích románech a fantasy knížkách. Dodnes si pamatuju, jak jsem ji na Štědrý den otevřela...a na Štěpána zavřela. Pak jsem si pochopitelně hned přečetla i další Brownovy knihy a jednu dobu to byl dokonce můj nejoblíbenější autor.

6. fáze - Vždycky v mé mysli
(Knížka, o které jsi nemohla přestat přemýšlet)
Často ve mně dobrá kniha "zůstane". Z poslední doby mě napadá třeba Pí a jeho život. Přestože jsem znala tu závěrečnou pointu, kniha mě úplně nadchla. Dlouho jsem uvažovala nad jejím poselstvím a hlavně nad literárními metodami, jakými autor Yann Martel dosáhl svého záměru.

7. fáze - Fyzické sblížení
(Knížka, která tě zaujala tím, jaká je na omak)
To je hodně těžká otázka...
Po delším uvažování jsem si vzpomněla na knížku, kterou jsem si v práci moc oblíbila a pak jsem se jí radši vyhýbala - Čokoláda: Božský požitek. Pak si ji naštěstí někdo koupil... Jedná se sice o knihu receptů a různých zajímavostí o čokoládě a sice jsem si ji nekoupila, ale přesně si pamatuju, jak měla vzorkovanou obálku, byly tam vyražené ty čtverečky čokolády...prostě skvělý nápad. Papírový proužek s názvem se navíc dal sundat, takže to pak vypadalo jako taková obrovský tabulka čokolády :-) Ale pokaždé jsem dostala chuť na čokoládku...

8. fáze - Setkání s rodiči
(Knížka, kterou bys doporučila rodině a známým)
Mámě bych určitě doporučila Zvuk slunečních hodin od Hany Andronikové, což je román ze 30. let a 2. světové války, který se částečně odehrává ve Zlíně. Taťkovi nejspíš antiutopický Konec civilizace, o kterém jsem už na blogu psala, protože nedávno četl 1984. Ségře doporučuju něco pořád, ale ona mě beztak poslouchá jen na půl ucha...ale myslím, že by se jí líbil Čtenář z vlaku v 6:27 autora Jean-Paula Didierlaurenta. A své nejlepší kamarádce T. jsem už doporučila Řeky Londýna a byla nadšená :-)

9. fáze - Přemýšlení nad budoucností
(Knížka nebo série, u které jsi si jistá, že ji budeš číst ještě mnohokrát)
Určitě a stoprocentně si někdy znovu přečtu knihy ze série Úžasná Zeměplocha od Terryho Pratchetta. Tyto knihy ovlivnily můj život i čtenářský vkus a věřím tomu, že dnes budu schopná odhalit víc vtípků než v patnácti nebo šestnácti, kdy jsem sérii louskala poprvé. Ráda bych si knihy taky přečetla v originále nebo v němčině :-)
Každopádně ale dřív najdu čas na to, co chci číst "poprvé".



Budu ráda, když tento tag vyplníte taky a necháte mi na něj odkaz, abych se mohla mrknout :-)


Zdroje obrázků: viaviaviaviaviavia.

8 komentářů:

  1. Skvělý tag a zajímavý výběr! Řeky Londýna bych si taky ráda někdy přečetla a na Mandolínu se chystám už několik let haha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda, že se líbí...obě knihy si určitě přečti, je to skvělý čtenářský zážitek, i když každý trochu jiný :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. To jsem ráda, snad si taky brzo počtu na tvém blogu ;-)

      Vymazat
  3. Ahoj, moc se mi tag líbí. Určitě si ho do budoucna taky vyplním. http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat