pondělí 27. června 2016

PROČ ČÍST...Stephena Kinga?

Jestli je nějaký autor, který je zároveň geniální a praštěný, který dokáže psát i o nechutných věcech strašně čtivě a který má tak neuvěřitelnou fantazii, až zůstává rozum stát, je to Stephen King - jeden z nejproduktivnějších a zároveň čtenářsky nejoblíbenějších autorů současnosti a nekorunovaný "král hororu".
Jeho knížky jsem začala číst ve svém "revoltujícím" období na nižším gymplu. Normální mládež v tom věku zkoušela cigarety, drogy, párty...a já jsem četla My děti ze stanice zoo, Memento od Johna a horory od Kinga a připadala jsem si jako rebel. Postupně ale četli u nás ve třídě Stephena Kinga skoro všichni, kluci sice trochu víc, ale ani spousta holek se nedala zahanbit a četla To pod lavicí ve fyzice. Zároveň ale "kingovky" četl i můj strýc, o generaci starší, nebo kamarádka, která snad nikdy žádné jiné knihy nečetla. Kingovy romány a povíky totiž mají tu sílu, že zaujmou snad každou věkovou kategorii a každou něčím jiným :-)

Proč byste si knihy Stephena Kinga měli přečíst i vy?


...protože postihují spoustu témat a žánrů
V tvorbě Stephena Kinga pochopitelně převládají hororové a mysteriózní příběhy. Mezi nimi ale najdete knihy s prvky fantasy i sci-fi, stejně jako realistická díla, která jsou děsivá právě tím, jak hluboko do lidského nitra může čtenář nahlédnout. Tento autor se zkrátka nezastavuje skutečně před ničím, a to ani při výběru témat. Dokáže psát o paranormálních jevech (Žhářka, Carrie), o živoucích mrtvých (Řbitov zviřátek, Prokletí Salemu) či o katastrofách postihujících lidstvo...nebo alespoň Kingovo oblíbené imaginární město Derry (To, Svědectví). Každý čtenář si zkrátka může vybrat to, co ho baví, a přitom ve všem bude Kingův originální rukopis.

...protože mají propracovanou psychologii postav
Ať už se Kingovy horory odehrávají kdekoli a jejích hlavní téma je jakékoli, prim hrají samotné postavy. Dala by se o nich napsat diplomka nebo aspoň samostatný článek, protože charaktery v románech Stephena Kinga jsou stejně rozmanité jako žánry a témata. Já osobně mám nejradši jeho dětské hrdiny - ať už v Tom, v Holčičce, která měla ráda Toma Gordona nebo třeba ve Žhářce, King zkrátka umí vystihnout dětskou duši a její strachy, které jsou mnohem iracionálnější než dospělácké, a proto pro horory lákavější. A v případě povídky Nadaný žák ukazuje King i to, jak děti dokážou být zlé a "vychcané".

...protože se jeho knihy skvěle čtou, přestože jsou ve skutečnosti hrozně divné :-)
Už několikrát jsem se snažila převyprávět děj Kingovy knihy jinému čtenáři a uvědomila jsem si, že ten příběh je vlastně strašně...béčkový. "Většina světa vymře a ti zbylí se na základě svých snů vydávají za dobrem nebo za zlem, které jsou obě reprezentované konkrétními lidmi, které taky přežili..." - jako vážně? Ale to je na tom vlastně to zábavné - čtete něco úplně absurdního o upírech, mimozemšťanech nebo zosobněných lidských nočních můrách, ale díky stylu, jakým Stephen King píše, se vám vlastně ani nezdá, že je to tak ujeté :D Často na děj jako čtenáři nahlížíme z různých perspektiv a King si často pohrává s napětím nebo s faktem, že jako čtenáři mnohdy víme víc než postavy.

...protože podle jeho knih vznikly (mnohdy kultovní) filmy
Zelená míle. Vykoupení z věznice Shawshank. I kdyby byly natočeny jen tyto dva filmy, stačilo by to na nálepku "autor předloh geniálních filmů". Ale ono je jich mnohem víc, ať už je to Osvícení, Carrie, Misery nechce zemřít... Pochopitelně ne všechny filmy podle Kinga se podařily, v poslední době je navíc v módě točit spíš seriály (Pod kupolí nebo 11.22.63), ale ať už další adaptace jeho knih dopadnou jakkoli, zapsal se svou tvorbou výrazně i do současné kinematografie :-)

...protože každá nová kniha je očekávanou událostí
Když vychází nový Stephen King, skoro se tomu nedá uniknout. A nyní nemyslím ani tak velké reklamy, na které si Beta, výhradní nakladatel Kinga, moc nepotrpí, jako spíš smršť recenzí a čtenářského zájmu na sociálních sítích. A pochopitelně chodí spousta lidí do našeho knihkupectví a ptá se na něj :-) Pro mě, jako čtenáře, který často vybírá očima podle hezké obálky, navíc byly obálky knih od Kinga, hlavně těch starších, trošku šok...

Přiznám se, že jsem už dávno nic od Stephena Kinga nečetla, naposledy Osvícení před dvěma lety, ale psaní tohoto článku mě navnadilo dohánět "kingovské resty" :-) Hlavně Dallas 63, který na mě čeká už od doby, kdy jsem ho před třemi lety ulovila ve výprodeji poškozených knih :D A kolega z práce mě přesvědčuje, abych přelouskala celou Temnou věž...

Čtete knihy od Stephena Kinga? Co se vám na nich líbí nejvíc? A která je vaše nejoblíbenější? Stalo se vám někdy, že byste Kingův román museli odložit, protože vás nebavil?

Zdroje obrázků: viavia.

9 komentářů:

  1. King je jeden z mých opravdu hodně oblíbených autorů, nedám na něj dopustit :D Ještě se mi snad ani nestalo, že by se mi od něj nějaká knížka nelíbila. Je fakt, že třeba ten Pan Mercedes už mě tolik nechytl, ale jinak se mi líbily vážně snad všechny knížky, co jsem od něj četla. A některé bych mohla číst pořád dokola - Černočerná tma, Holčička, která měla ráda Toma Gordona anebo Všechno je definitivní. Poslední jsem od něj četla Dolores Claiborneovou a byla jsem taky nadšená, má vážně dobrý výběr :D Imaginareum

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě právě mrzí, že jsem se zatím k novějším knihám ani nedostala :D Třeba Pan Mercedes mě celkem láká, hodně ten Dallas 63 nebo Pod kupolí...už abych byla v důchodu a měla čas na čtení :D :D

      Vymazat
  2. King je jedním z mých nejoblíbenějších spisovatelů, jeho knihy chytnou a nepustí. Jeho první knihou, kterou jsem četla byl Řbitov zviřátek a už tou si mě tenkrát získal. Já myslím, že jeho kouzlo tkví nejen v námětech jako takových, ale hlavně v propracovanosti postav a jejich charakterů.

    http://pinkyvknihach.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :-) Já jsem jako první četla Misery a nikdy mi nebylo u knihy tak fyzicky špatně :D a kupodivu mě to neodlákalo

      Vymazat
  3. Kinga taky miluju, už od první přečtené knihy (což byly Čtyři roční doby). Nedávno jsem to počítala a rozhodně je to spisovatel, od kterého jsem přečetla nejvíc knížek. Každá knížka mě dokáže nadchnout svou atmosférou, díky které jde děj prožít strašně realisticky.
    Problém jsem trochu měla s To, četla jsem ho asi třikrát, než jsem se konečně dobrala ke konci a ani tak se nezařadila mezi moje nejoblíbenější. Temná věž mě taky moc nenadchla, přečetla jsem jen dvě knížky. Ale spolubydlící ji miluje a doslova hltá :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při čtení Toho jsem byla dlouho nemocná, takže jsem neměla nic lepšího na práci a jen jsem četla. Pro mě to byl do té doby jeden z nejsilnějších čtenářských zážitků :-)

      Vymazat
  4. Veľmi pekný článok. :)
    Stephen King je legenda. Myslím si, že to meno pozná každý - pomaly sa stáva už knižným klišé. :D
    S jeho knihami som mala tú česť a myslím si, že je to spisovateľ ako sa patrí. Je pravda, že mi občas vadia jeho siahodlhé opisy, ale keď ich prekonám, tak si príbeh užívam. Moja prvá skúsenosť bola s knihou TO a aj keď sa mi záver nepáčil, tak to bolo super. Pre mňa ale najväčšia topka je Mizéria. Pri tom som mala zimomriavky, až som sa bála :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Ty dlouhé popisy podle mě patří k tomu, jak pracuje s napětím.
      Páni, To jako první zkušenost, to je docela strmý začátek :D Misery byla moje první knížka od Kinga a asi jsem nemohla začít líp :-)

      Vymazat
  5. Kinga miluju-filmy dle jeho předlohy už jsou většinou béčkový, ale knihy jsou TOP. Od puberty na nich ujíždím-teď už míň a jediné co jsem nikdy nepřečetla byla Temná věž, něšlo mi dostat se do děje. Jinak nejradši mám Řbitov zviřátek.

    ByGabra

    OdpovědětVymazat