neděle 31. července 2016

Červencové čtenářské zoufaství

Pro většinu čtenářů jsou prázdniny očividně nejideálnějším obdobím. Spousta času, dovolenky, relax, opalování...
Z nějakého důvodu se mi ale v červenci dařilo číst jen velmi málo :-/ V průběhu dovolené v Chorvatsku jsem se třeba celý týden prala s jedinou knížkou, kterou jsem teda předposlední den hrdinsky dočetla...(máma za tu dobu přelouskala pět detektivek od Agathy Christie).
Na trip po Německu (o kterém bych chtěla v nejbližší době něco napsat) jsem si vzala knížku a pro jistotu i čtečku, pak jsem si v Berlíně koupila dvě knížky v mém milovaném knihkupectví Thalia...a přečetla jsem za ten týden asi dvacet stránek :D
A ještě k tomu se snažím učit na druhé kolo státnic, abych teda dosáhla na ten maličký, skoro bezcenný, ale v dnešní době tak vyžadovaný bakalářský titul.


 V červenci jsem přečetla bohužel jen dvě knihy (stydím se s sypu si popel na hlavu).

Anthony Doerr: Jsou světla, která nevidíme
Všemi vychvalovaný a do nebes vynášený román Jsou světla, která nevidíme jsem si koupila za poukázku od Martinus.cz a nějakou dobu jsem ji odkládala "na později". Teď jsem se k ní konečně dostala...a měla jsem z ní trochu smíšené pocity.
Obraz druhé světové války vyprávěný z pohledu dvou dětí (a později mladých lidí), německého vojáka a slepé Francouzky, je výjimečný hlavně svou formou. Struktura vypravování, kdy se příběhy jednotlivých postav střídají a prolínají, je v současné literatuře hodně populární, stejně jako trošku alibistický obraz na druhou světovou válku, kdy se autor snaží naznačit, že ne všichni Němci vlastně byli tak špatní. Co ale není pravidlem, je zajímavá slovní zásoba a jazyk plný neobyčejných, až básnických obratů a symboliky, a to také vidím jako největší plus románu a důvod, proč si knihu určitě nenechat ujít.
Přesto jsem tomuto rozsáhlému dílu nedala "plný počet" hvězdiček. Možná je to tím, že knih o válce jsem přečetla hodně a čekala jsem od ní silný čtenářský zážitek, možná jsem ji zvolila ve špatném období...ale zkrátka ve mně nezanechala skoro žádnou emoci. A teda konec mě trochu zklamal a skoro naštval...ale nemůžu sem dávat spoilery ;-)
Takže čtyři hvězdičky pro Anthonyho Doerra. Mám v plánu si přečíst i jeho povídky Zeď vzpomínek.

Isaac Bashevis Singer: Šoša
O židovském autorovi I. B. Singerovi jsem se zmiňovala už v článku o knihách od nositelů Nobelovy ceny. Povídková sbírka, kterou jsem četla loni, se mi moc líbila a proto jsem sáhla po románu Šoša a vzala jsem si ho na dovolenou. No...asi jsem si měla raději vzít něco "samočtecího", co mou pozornost udrží i přes řev cikád, silný vítr na pláži a všudypřítomné horko ;-)
Šoša je vypravováním o životě, lásce a spisovatelských i milostných zkušenostech mladého začínajícího spisovatele Arona Grejdingera. Nedílnou součástí je ale také obraz židovské komunity v Polsku před druhou světovou válkou. Jako čtenáři sledujeme tedy nejen Aronovy trable s láskou a nešťastné rozhodnutí uvázat se k mentálně slabému děvčeti, ale také vzrůstající antisemitismus ve společnosti.
Knihu vřele doporučuju všem, kdo se zajímají o židovskou problematiku, ale i těm, kdo by si rádi přečetli něco neobyčejného. Protože přesně taková Šoša je, a dala jsem jí proto čtyři hvězdičky na GR.

Nyní mám rozečteného Anglického pacienta od Michaela Ondaatje. Zatím to vypadá velmi slibně, ale, podobně jako Šoša, to není nijak "rychlé" čtení.

Jak jste na tom s prázdninovým čtením vy? Věřím, že určitě nejste takoví zoufalci jako já :-) Četli jste něco z mého červencového čtiva? 

Zdroje obrázků: viaviavia.

9 komentářů:

  1. Ahoj.
    Řekla bych, že můžeš být v klidu. Já si taky naivně myslela, kolik toho přečtu a za červenec mám jen 3 a kousek knihy a podobně to vidím i další měsíc. Hlavní je, že čteš a nestresovala bych se, že máš málo. Každý má své tempo a někdy se daří více a jindy méně :-) Poznala jsem to sama, když jsem byla přes měsíc bez netu po stěhování než nám ho zapojili. Měla jsem možnost tedy jen e-book, protože ani knihovna nebyla hotová a hledat knihy v banánovkách se mi vážně nechtělo. To jsem tenkrát trhla rekord a přečetla za tu dobu asi 7 knih :-D
    Pokud budeš chtít nahlédnout ke mě na blog, tak tady máš odkaz na mou oázu http://medvedioaza.blogspot.cz/ :-)
    Hezký den přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, že bych se stresovala, spíš mě to trochu mrzí, že jsem měla spoustu času a využila jsem to k dělání blbostí :D
      Díky za komentář a na blog určitě mrknu.

      Vymazat
  2. Já si vůbec nemyslím, že se máš za co stydět. Prostě jsi jen měla jiné zájmy a hlavně lepší dvě knihy, než žádná. Já toho o dovolené taky moc nepřečtu, protože prostě pořád někde courám nebo jedu pryč.

    OdpovědětVymazat
  3. Ach, nejsem v tom sama :D taky mám tento problém. Nyní knihy vážně "přelouskávám", jindy je totiž "hltám" :/ :D

    A Jsou světla, která nevidíme si chci přečíst také (mám za sebou asi 100 stran, ale to bylo v období zkoušek, a to jsem si knihu patřičně neužívala a tak jsem to nechala na jindy, a zatím jsem se k ní nevrátila, takže asi až na podzim :) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem skoro ráda, že nejsem jediná, komu v létě nějak nejde číst :D
      Určitě si ji přečti, stojí za to ;-)

      Vymazat
  4. Já ani v tuto chvíli nevím, kolik jsem knížek přečetla, ale taky jich moc nebylo :D s těmi státnicemi jsem na tom stejně :(

    OdpovědětVymazat
  5. Singer - od toho jsem před více než deseti lety přečetla spoustu knih. Jeho skvěle napsané příběhy mě tehdy nadchly. Úžasně zachytil atmosféru té doby, život Židů, jejich existenční i milostné problémy. Šošu jsem tehdy nečetla, díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat