čtvrtek 8. září 2016

Tvůrčí psaní hravě a prakticky

Měli jste někdy tvůrčí krizi? Zasekli jste se na první větě a nedokázali jste psát dál? Nebo máte pocit, že vaše texty občas nesměřují tam, kam chcete? Nejen s tímto může pomoci některý z kurzů Richarda Skolka. Měla jsem možnost navštívit tvůrčí psaní pro blogery a blogerky, které se konalo v první zářijový pátek odpoledne v centru Brna.

K tomuto kurzu jsem se já sama dostala téměř náhodou. Autor své lekce tvůrčího psaní propagoval na facebookové stránce knižních blogerů s tím, že vymění jednu hodinu zdarma za upřímnou recenzi. Příliš lákavá nabídka na to, abych jí odolala (přestože jsem měla pár dní do státnic) ;-)


Přiznávám, že jsem na tento kurz našla jako úplná začátečnice. Několikrát jsem tvůrčí psaní jsem absolvovala, ať už nepovinné a jednorázové kroužky na střední škole nebo dlouhodobější kurzy na vysoké, takže jsem počítala tím, že mě vlastně už skoro nic nemůže překvapit.

A zpočátku to tak skutečně nevypadalo - povinné kolečko jmen a zájmů ostatních účastníků (přestože šlo kurz pro blogery, tak jich tam bylo pomálu), cvičení, která jsem už absolvovala mnohokrát...ale nakonec jsem z kurzu odcházela vysmátá, bohatší o pár nových zkušeností a nadšená do dalšího psaní. A možná i naladěná na další podobný kurz.

Proč bych Kurz tvůrčího psaní pro blogery a blogerky doporučila?

Velkým kladem jsou zkušenosti lektora. Richard Skolek je mladý autor humoristických knih, poezie, ale také knížek pro děti, navíc také překládá, takže práce s jazykem mu není cizí. Ve vedení podobných kurzů hlavně není žádný začátečník, jak se můžete přesvědčit i na jeho webových stránkách.

Richard Skolek


Nemusíte se ale od něj obávat žádné sáhodlouhé teorie, jako účastníci jsme si všechno vyzkoušeli prakticky. Kurz byl složený z krátkých hravých cvičení, která ale vždy měla svůj význam. U některých bylo cílem se jednoduše rozepsat, jiné měly pomoci vymýtit některý z pisatelských (hlavně blogerských) nešvarů - nesouvislost textu, nicneříkající věty nebo šroubované nadpisy. Lektor navíc po každém cvičení vysvětlil, k čemu se může hodit i taková jednoduchá hříčka a kdy konkrétně vám může pomoct.

Součástí kurzu je také možnost poslat Richardovi svůj text, který vám pomůže vylepšit. Bohužel jsem to nevyužila (v předstátnicovém shonu jsem na to jednoduše zapomněla), takže nemůžu poreferovat, ale určitě je dobrá zkušenost, když si váš text přečte někdo objektivní, kdo už je trochu "vypsaný", a upozorní na časté chyby, které děláte. (Pokud se teda nebojíte kritiky tak, jako já.) :D

Názorná ukázka mého bloku ;-)

Co by se dalo vytknout? 

Chvílemi jsem měla pocit, že se vlastně nedozvídám nic nového, protože člověk má neustále pocit, že to je přece všechno hrozně jasné. Na druhou stranu je ale něco jiného, když nějakou "poučku" znáte, a když si ji můžete rovnou vyzkoušet v praxi a dostanete na ni i bezprostřední zpětnou vazbu. Takže vlastně jediná objektivní výtka by byla směrem k době konání, protože pátek odpoledne nebyl, soudě podle reakcí ostatních účastníků, problematický jen pro mě. Hlavně jsem zjistila, že kdybych se chtěla zúčastnit některého z dalších zářijových kurzů tvůrčího psaní, pátky odpoledne jsou pro mě úplně zabitá doba.

(A taky nerada čtu své texty před jinými lidmi nahlas...ale to je spíš můj vnitřní problém.)

Další kurzy, které Richard Skolek vede, naleznete na naucmese.cz. Jedná se nejen o tvůrčí psaní, ale také o základy překládání nebo o tipy, jak vydat svou vlastní knihu ;-) Hodně mě láká pravidelný kurz tvůrčího psaní, protože si myslím, že ta hodina a půl, kterou jsme psaním strávili, utekla až příliš rychle a chtělo by to víc. Ale bohužel, ty pátky...

Zúčastnili jste se někdy kurzu tvůrčího psaní? Dalo vám to to, co jste očekávali? 
Šli byste na podobný kurz? :-)

Obrázky: viavia.

9 komentářů:

  1. Chtěla jsem jít na kurz také, ale jak píšeš: pátek a čtení textu nahlas. To jsou věci, které mě odrazují. Na psaní čehokoliv potřebuji být většinou sama a v klidu. Nevím, jestli by mě ostatní spíš nerušili. Možná kdyby byl kurz třeba formou mailů, to by bylo pro mě lákavější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že dálkový kurz je v nabídce taky :-)

      Vymazat
    2. Skvělé! Podívám se, díky za doporučení.

      Vymazat
    3. Dobrý den, dělám i dálkové kurzy, například tento: https://www.naucmese.cz/kurz/dalkovy-kurz-tvurciho-psani-blog. A co se týče toho psaní v klidu a čtení textů nahlas - já bych taky knížku v takovém prostředí nenapsal. Ale na dobrém kurzu nepíšete texty, kterými byste se potom někde chlubila, jsou to pokusy, na kterých se máte něco naučit.

      Vymazat
  2. To vypadá dobře. Čtení textu nahlas mi nijak nevadí, ale pátky odpoledne už jsou problém. Ale dálkově by to možná stálo za to zkusit, mám pocit, že bych nějakou odbornější zpětnou vazbu potřebovala jako sůl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nic jednoduššího než napsat a domluvit se, nebo se rovnou přihlásit:).

      Vymazat
  3. Já jsem onehdá dostal slevový kupon do kurzu tvůrčího psaní Reného Nekudy, kterého jsem znal ještě z gymplu, když u nás měl přednášku. :) To mě docela hodně bavilo. Navíc to vlastně nebyla sleva, ale voucher na kurz zdarma. :) Přišlo mi to hodně v pohodě, René je skvělý bavič, autor a kromě klasického spisovatelství jsem se s ním bavil i o copywritingu a využití textu v marketingu. A to mi tak nějak zůstalo do teď, když píšu PR články.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli chcete zábavu, vyberte si Reného, jestli se chcete něco naučit a vzdělávat se u někoho, kdo je z praxe, vyberte si mě :).

      Vymazat
  4. V rámci tvůrčího psaní mi přijde jako nejlepší varianta kouknout se na databáze spisovatelů a prostě procházet ty spisovatele, které máte ráda nebo rád. Jasně, pak jsou tu věci třeba jako O psaní od S. Kinga. To je samozřejmě taky věc, kterou je asi fajn znát. :) Aspoň to je můj názor.

    OdpovědětVymazat