čtvrtek 26. května 2016

Čtenářský deník: Co by v něm nemělo chybět?

Už jsem se s vámi podělila o pět důvodů, proč je podle mě dobré psát si čtenářský deník, a nastínila jsem i různé možnosti, jak si jej vést. Tentokrát se podíváme na to, co by podle mě nemělo ve čtenářském deníku chybět, aby jeho tvorba měla smysl.
(Mám na mysli hlavně "klasický" deník, který si píšete třeba kvůli maturitě nebo je pro vás hodně důležité, abyste si při přečtení svého čtenářského záznamu vybavili co nejvíc věcí. Ale třeba inspiruju i ty, kteří si píšou čtenářský deník jen tak pro radost.) :-)

1. Základní informace o knize, které je mi skoro trapné vypisovat: jméno knihy a autora, občas se hodí i název v originále, jméno překladatele nebo ilustrátora, pokud jsou tyto informace podstatné. (Například když čtete Shakespeara, je podle mě důležité, jestli je to v překladu Josefa Václava Sládka z 19. stol. nebo v současném překladu Martina Hilského.) Jestli si pamatujete knihy podle obálky, dobrý nápad je přidat i obrázek, aby se vám vždy kniha vybavila :-)

2. Obsah, klidně velmi stručně. Sama často zabíhám do podrobností a pak se do toho zamotám. Takže je lepší psát třeba v bodech. V obsahu je dobré zmínit kde a v jaké době se děj knihy odehrává, jestli se jedná o prózu. (U lyriky je pochopitelně prakticky nemožné vyabstrahovat obsah, proto stačí napsat třeba témata některých básní nebo základní myšlenky.) 

3. Postavy, ideálně nejen jména ale i charakteristiku, např. Julie Kapuletová - mladá 14letá dívka z Verony, náhle se zamilovala do Romea, věrná, odhodlaná, vynalézavá, odporuje rodičům. Postavy a jejich charakteristika mohou být i součástí obsahu, ale podle mě je lepší, když jsou vydělené zvlášť.

4. Formální znaky knihy, tedy jestli se jednalo o poezii nebo prózu, povídky nebo román, jestli byl užitý poetický jazyk nebo naopak hodně hovorových výrazů, dlouhá souvětí, hodně popisů, časté archaismy apod. Obzvláště pro "školní" účely je toto důležitý krok. Jednak se naučíte prakticky používat literárněvědné pojmy, osvojíte si schopnost dívat se na text nejen z obsahového hlediska a pomůže vám to třeba pochopit, proč se vám kniha moc nelíbila nebo se hůře četla. K této části se hodí přidat také úryvek z knihy s komentářem, na kterém formu knihy ukážete. Pasáž z knihy může také vhodně doplnit děj, např. když "vypíchnete" klíčový okamžik knihy. :-) 

5. Vlastní názor je důležitý pro vybavení emocí, které jste při čtení prožívali. 

Můžete přidat třeba kontext doby, ve které kniha vznikla, a informace o autorovi. Pokud máte načteno nebo si pamatujete ze školy, doplňte i tematicky nebo žánrově podobné knihy. Jestli má kniha filmovou adaptaci, můžete ji zmínit a porovnat. Není špatné taky "vyabstrahovat" téma a hlavní motivy, které se v knize opakují.

Zkrátka není toho málo, co si můžete zapsat, ale z osobní zkušenosti doporučuju, abyste se nezahltili informacemi. Hlavní je, aby ty informace byly důležité pro vás a aby vás tvorba čtenářského deníku bavila. Jestli máte nějaké poznámky, vlastní zkušenosti či kritiku (nebo snad pochvalu), ráda je najdu v komentářích :-)

Zdroj obrázku: via.

4 komentáře:

  1. Čtenářský deníky mají velkou hodnotu i do budoucna. Psala jsem si je snad vždycky a je zajímavé pozorovat vývoj člověka a změnu jeho priorit na tom, co čte:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) A je to tvůrčí činnost, což je hodnota sama o sobě :)

      Vymazat
  2. Já milovala psaní čtenářských deníků, doteď mám několik sešitů popsaných :D Vždycky je to taková nostalgie, když to po dlouhé době zase otevřu... teď mi k tomu slouží spíš blog a obrovské rozbory dělám k maturitním knihám, ať to do matury nezapomenu, ale stejně někdy přemýšlím, že se vrátím k tomu papírovému zpracování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně právě mrzí, že nemám ty deníky úplně z dětství :D to bych si početla :D

      Vymazat