neděle 22. května 2016

Čtenářský deník: Jaké jsou možnosti?

Minulý článek o pěti důvodech, proč si psát čtenářský deník, se stal zatím nejčtenějším článkem tady na mém blogu. Vypadá to, že vás to celkem zaujalo, což mě pochopitelně těší, a proto jsem si pospíšila s dalším textíkem, který jsem minule avizovala.
Čtenářský deník totiž nemusí být jen ten klasický papírový. Naopak - je spousta a spousta možností, jak udržovat systém v tom, co jste četli a jak se vám to líbilo.

1. Klasický papírový deník

Plusy: Tradiční varianta. Máte velkou svobodu v tom, jak bude vypadat. Vytváření takového čtenářského deníku je navíc skutečně kreativní a hlavně osobní činností. Je v něm vždycky i kousek z vás :-)
Mínusy: Každá chybka, kterou uděláte, zůstane na papíře. Zkrátka je "statický" - co je psáno, to je dáno a už s tím nehnete (a bělítko nevypadá moc dobře). Navíc jeho tvorba zabere hodně času.
Varianty: Jednou z možností, jak si práci trochu usnadnit, je už "předtištěný" čtenářský deník - zápisník, ve kterém máte předem vytvořené kolonky pro základní informace o knize, svoje oblíbené citáty a hodnocení. Takový čtenářský deník vydává třeba známý Moleskine v edici Passions. Zde máte i možnost knihy řadit abecedně, navíc obsahuje i samolepky hvězdiček... Přiznám se, že jsem o koupi tohoto Moleskinu uvažovala, ale jde to celkem do peněz a bála jsem se, že by mě to brzo přestalo bavit. Navíc se u informací o obsahu a formě knížky často docela rozepíšu, takže by mi asi jedna stránka formátu A5 na mé poznámky nestačila.

Něco podobného existuje i pro děti v české variantě. Ve formátu malého sešitu jsou vybrané různé žánry, třeba pohádková kniha, dobrodružná kniha, pověsti apod. a malí čtenáři doplňují požadované formální informace o přečtené knize, obsah díla nebo třeba jednu oblíbenou pohádku, citaci, hodnocení... Pro děti je to určitě skvělé, protože si vytvoří návyk psát nějaké čtenářské zápisy, hledat si bibliografické informace a samostatně nad knihou přemýšlet. Variantu čtenářského deníku pro 1. i 2. stupeň základních škol vydal Fragment.

2. Elektronický deník

Dnešní počítačová doba k nim přímo vybízí. Osobně si tvořím čtenářský deník právě ve Wordu, mám na něj vyhrazenou flashku a vytvořila jsem si i svoji vlastní jednoduchou šablonu.
Plusy: Máte možnost si svůj vytvořený zápis kdykoli opravit a aktualizovat. Nikdy nemáte nedostatek místa na stránce :-) A je to trochu rychlejší varianta. Navíc se mi v tom lépe orientuje - jednoduše vyhledám, kterou knihu zrovna potřebuju a nemusím zdlouhavě listovat a přemýšlet, kdy jsem ji četla. Ale své zápisy si pak můžete klidně i vytisknout a vkládat do pořadače.
Mínusy: Přece jen to není tak osobní jako klasická papírová forma. A může působit trochu stroze. Na druhou stranu, když se vyznáte ve formátování ve Wordu (a máte větší estetické cítění než já), můžete si jeho tvorbu zpříjemnit.
Tahle nějak (nudně a stroze) vypadá můj čtenářský deník: 

Varianta: Jednou z variant elektronického čtenářského deníku je pochopitelně blog. Velkou výhodou je, že své postřehy sdílíte s ostatními, máte zpětnou vazbu a můžete přidávat různé interaktivní materiály, odkazovat a podobně. Málokterý bloger ale píše své články jako klasický deník, spíše jako recenze.

3. Internetové knižní databáze

Jednou z možností, jak si zaznamenávat svou četbu a postřehy k ní, jsou určitě knižní databáze. Z českých je nejznámější asi Databáze knih, které konkuruje Československá bibliografická databáze. Já používám Goodreads, což je mezinárodní databáze, která tíhne skoro k sociální síti. Mám ji nejradši, protože je tam přítomných nejvíc lidí a tím pádem i nejvíc názorů ;-)
Plusy: U všech databází je jednoduché a intuitivní ovládání. Přidáváte knihy do různých kategorií, podle toho jestli jste je už přečetli nebo jestli je právě louskáte, případně chcete louskat. U knihy přidáte datum, kdy jste ji četli, hodnocení, můžete přidat i libovolně dlouhý komentář. Můžete se dívat i na hodnocení dalších čtenářů, porovnávat, číst si různé blogy, stalkovat svého oblíbeného současného autora (který na Goodreads stoprocentně je) a spoustu spoustu dalších věcí.
Mínusy: Už to má ke klasickému čtenářskému deníku hodně daleko. Pro mě to slouží spíš jako přehled toho, co jsem přečetla, komentáře mě většinou nebaví psát :D

4. Podvojný deník

Slyšeli jste už o podvojném čtenářském deníku? Jedná se o trochu jinou metodu, jak si knihy zapisovat, než je klasická struktura "Téma-postavy-děj-forma-hodnocení." Postup je snadný - stránku, ideálně A4, si rozdělíte na poloviny. Na jednu polovinu si průběžně při četbě píšete citáty, které vás zaujaly, a na druhou půlku nějaký komentář k nim, tedy proč vás zaujaly. Můžou to být důvody vzhledem ke knize, může se vám třeba vybavit jiná přečtená kniha nebo se ten úryvek může vztahovat k něčemu, co jste sami prožili...zkrátka máte velkou volnost.
Tato metoda by měla být velmi efektivní a mnohem lépe reflektuje proces čtení. Přiznám se, že jsem ji zkoušela, ale bez nějakého většího úspěchu, protože si většinou čtu v MHD nebo před spaním v posteli a to se mi nechtělo někam úryvky zapisovat. Každopádně je to hodně zajímavé a pořád mě láká to zkoušet :D

Pochopitelně možností je více a mnohé určitě ani neznám. Existuje řada mobilních aplikací, které slouží jako čtenářský deník, ale vzhledem k tomu, že používám často Goodreads v mobilu, tak nemám potřebu takové aplikace hledat. Znáte vy, mí čtenáři, nějakou možnost, kterou jsem vynechala?

Jakou variantu zapisování knih používáte? Zaujalo vás něco nového, co byste rádi vyzkoušeli? Napište mi v komentářích, co by podle vás ve čtenářském deníku nikdy nemělo chybět, zpracuju to v příštím článku :-)

Zdroje obrázků: viavia.

2 komentáře:

  1. Klasický papírový deník jsem si jen tak sama vedla na základce (a myslím, že i docela kreativně), ale teď na to jaksi není čas a upřímně ani chuť. Do školy odevzdáváme vytištěný, ale většinou jsem z těch několika povinných zápisů tak zmožená, že na vypisování dalších knížek jaksi nemám (na druhou stranu si svůj školní čtenářský deník vedu až příliš poctivě, takže sepisováním strávím několik hodin...) používám i databázi knih, ale většinou už jsem líná psát komentáře... pro mě jsou nejpřijatelnější formou recenze na blogu, který jsem si teprve nedávno založila :D Psaní recenzí v deníkovém stylu mě neláká a navíc si pořád dobře pamatuji, proč jsme si na základce čtenářský deník nevedli - naše učitelka měla zkušenosti s neustálým kopírováním z internetu - tohle je asi největší problém, jinak bych se o své alespoň ty povinné zápisy do deníku podělila, třeba by to mohlo někoho inspirovat a pomoct mu... díky za pěkný a pro mě inspirativní článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na oplátku děkuju za vyčerpávající a podrobný komentář, drobná pochvala vždycky potěší :-) Kopírování z internetu je asi problém pořád, ale ti učitelé většinou poznají, kdo to opravnu četl a kdo si jenom přečetl obsah na internetu a přepsal ho.

      Vymazat