pondělí 16. května 2016

PROČ ČÍST...Bohumila Hrabala?

Je to ostuda. Říkám si bohemistka, všude to roztrubuju a ještě jsem tu nedala ani jeden jediný článek o nějaké klasické nebo méně klasické české literatuře. Rozhodla jsem se to napravit náhledem do tvorby jednoho z mých oblíbených českých spisovatelů, Bohumila Hrabala.

Z Ostře sledovaných vlaků jsem maturovala, o Obsluhoval jsem anglického krále jsem psala jednu z prvních seminárek na vysoké, filmové Postřižiny si nenechám ujít, ať je v televizi dávají kdykoli (když jsem zrovna doma). Každý z vás ho zná určitě z čítanek a ze seznamu k maturitě, protože jeho díla jsou ikonická, snadno rozeznatelná a každý zná aspoň něco málo...takže proč si něco od Hrabala přečíst?

...protože je český
A nemyslím tím jen to, že píše česky. Ve svých dílech zobrazuje Čechy s našimi radostmi i starostmi. Dívá se na víceméně běžné lidičky spíše z okraje společnosti, a svým specifickým stylem popisuje česká městečka, poměry mezi lidmi, naši uzavřenost před světem...a zároveň mají jeho knihy nádech něčeho uplynulého, něčeho, co už se nevrátí.
Mnoho z jeho příběhů se odehrává někde v hospodě nebo v restauračním zařízení a hlavně: u piva něco u něčeho ostřejšího. Co je pro Čechy typičtější? :D

...protože jeho postavy jsou upovídané
Z hodin literatury si určitě mnozí pamatují, že Bohumil Hrabal vytvořil literární typ postavy - pábitele. Tito muži, většinou starší, mají jistě řadu charakteristik a byla o nich napsána řada studií a diplomových prací, ale pro náš účel je důležité, že to jsou postavy povídavé, vřelé a trochu přehánějí, ale spíš tak nějak zdravě, pro udržení hovoru...žádní baronové Prášilové ;-)
Hrabalova literatura je na ukecaných postavách založená...pokud jste zatím nic nečetli, představte si hlasitého strýce Pepina z Postřžin..."Nudíte se? Kupte si medvídka mývala! A on ten medvídek furt všecko uméval..." Už chápete? :D

...protože jeho styl je nenapodobitelný
Kdo jiný dokáže napsat knihu celou složenou z jedné věty? Pravda, literární experiment Taneční hodiny pro starší a pokročilé mu u běžných čtenářů moc popularity nepřinesl, ale i tak jsou jeho souvětí neuvěřitelně dlouhá, občas se to zdá až zbytečné. Ale je to právě naopak. Dlouhé věty působí jako nezastavitelný proud řeči, nekontrolovaný a nepřipravený.
Hrabal je navíc mistrem jemného humoru, který prokládá velmi realistickými pasážemi. Dokáže si pohrát se zkratkou a s nevyřčenou pointou, ale mnohé pasáže jsou naopak popsané tak detailně a tak živě, že čtenář nestačí ani vnímat všechny podněty. Pravdou je, že na Hrabalův styl je potřeba si zvyknout, ale o to víc vás pak bude přitahovat.

...protože jeho díla jsou klasika knižní i filmová
Jestli si chcete přečíst "nějakou klasiku" a nejste si jistí, jestli je Babička nebo Jirásek to pravé pro vás, sáhněte třeba po Městečku, kde se zastavil čas nebo po Příliš hlučné samotě. A jestli si chcete pustit nějaký dobrý film, nezapomeňte na ocarové Ostře sledované vlaky, ale i třeba Slavnosti sněženek jsou českým filmovým klenotem. Naopak třeba Obsluhoval jsem anglického krále, jedna z mých srdcovek od Hrabala, se filmově moc nevydařila, nicméně určitě stojí za to se na ni podívat, hlavně kvůli té atmosféře, kterou podle mě vyzařuje.

...protože je to jeden z nejpřekládanějších českých autorů
Díky předloňskému 100. výročí Hrabalova narození a díky překladatelské soutěži se tvorba tohoto českého prozaika rozšířila do celého světa. O němčině nebo angličtině ani nemluvím, Hrabalovy knihy byly přeloženy třeba i do skandinávských jazyků, zejména ve Švédsku je prý oblíbený, stejně tak v Maďarsku má široký kruh příznivců. Přeložen byl ale také třeba do španělštiny, řečtiny, japonštiny, čínštiny...o tvorbě Bohumila Hrabala si zkrátka můžete povídat s lidmi z celého světa :-)

Četli jste něco od Bohumila Hrabala nebo vám ho školní docházka dostatečně zprotivila? Máte jeho tvorbu rádi? Nebo jste se s tímto autorem ještě nesetkali?! Zajímají mě vaše názory na tohoto malého velikána české literatury :-) 

Obrázky: viavia.

2 komentáře:

  1. Musím říct, že ačkoli jsem technicky vzato taky bohemistka, Hrabala prostě nemůžu vystát. Nemůžu si pomoct. Chápu, že někomu se to líbí, ale pro mě to prostě není můj šálek kávy. Postavy mi nemůžou přirůst k srdci, dlouhý souvětí mi lezou na nervy (a to se v nich za normálních okolností vyžívám), celkově musím říct, že třeba u Obsluhoval jsem anglického krále (ačkoli jsem se vážně snažila přistupovat k tomu nezaujatě) jsem byla znechucená do tý míry, že bych to ani nedočetla, kdybych to nepotřebovala ke zkoušce. Není to, že by mi ho zprotivila školní docházka, vůbec, během studia jsem našla hned několik 'klasických' autorů, co mě baví, i když bych to nikdy nečekala. Ale Hrabal prostě není pro mě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ne každému styl Hrabala sedne...a nejen Hrabala, každý autor má své "fanoušky" i odpůrce. A to je na té literatuře tak hezké, že co se jednou líbí, druhému leze krkem :-)

      Vymazat