pondělí 23. května 2016

Recenze: Starý kraj


Na stránkách topcteni.cz jsem na začátku měsíce natrefila na poutavou recenzi na knihu Starý kraj od Dörte Hansenové. Román mě zaujal mě hned z několika důvodů: Za prvé se jedná o současnou německou literaturu...a to je pro mě jako studentku germanistiky "must read". Za druhé to byl v Německu bestseller časopisu Spiegel. A za třetí mě hodně lákaly osudy žen , které jsou poznamenané druhou světovou válkou i současnou "bio-módou".
A přestože byla moje očekávání někde jinde než skutečnost, rozhodně jsem nebyla zklamaná! :-)


AnotacePětiletá Vera uprchne se svou matkou v roce 1945 z východního Pruska na sever Německa do regionu Altes Land. Útočiště najdou na starém statku s rákosovou střechou. Vera se ve velkém, chladném stavení celý život cítí cize, ale přesto z něj nedokáže odejít. O šedesát let později se jí přede dveřmi nečekaně objeví neteř Anna. Utekla i se svým malým synem z předměstí Hamburku, kde ambiciózní ekorodiče nosí svoje děti ulicemi jako vítězné trofeje - a kde se Annin muž zamiloval do jiné. Vera a Anna se téměř neznají, přesto toho mají společného víc, než tuší.  

Oficiální anotace knihy je podle mě trochu zavádějící, protože to působí, jakoby kniha byla pouze o vzájemném komplikovaném vztahu dvou hlavních hrdinek - Very a její nevlastní neteře Anny. V románu je ale ukryto mnohem více, přestože tyto dvě ženy hrají první housle - skoro doslova.

Veřin osud je odmalička poznamenán bolestnými ztrátami. Přijde o domov, malého novorozeného bratra a opustí ji i ambiciózní matka, operní pěvkyně, která touží po jiném životě, než ve Starém kraji s manželem, jehož mysl nadobro zatemnily hrůzy druhé světové války. Anna si s sebou nese stigma zklamání - není talentovanou hudebnicí, miláčkem svých rodičů a podle všeho ani ideální matkou. Když zjistí, že manžel se zamiloval do jiné ženy a čeká s ní dítě, rozhodne se odstěhovat se na venkov, k matčině nevlastní sestře Veře a pomoct jí s péčí o statek i o vlastní život.

Románem se ale proplétají i další postavy, které dotvářejí kolorit regionu, ve kterém se děj odehrává. Altes Land je totiž oblast jižně od Hamburku, která je proslulá tradiční hrázděnou architekturou a hlavně zemědělstvím a ovocnářstvím. Lidé z města sem nadšeně jezdí na ekofarmy, ve velkém kupují biopotraviny a domácí marmelády a touží zde žít a spravovat svůj kousek země. A také o tom vypráví Starý kraj.

Ukazuje statkáře, kteří se nové módě dokázali přizpůsobit, ale také ty, kterým zástupy měšťáků vadí a pohrdají jimi. Zajímavou postavou je například novinář, který se do Altes Land přestěhuje s vidinou zajímavých článků o reálných a syrových problémech venkovanů, ale ve skutečnosti pouze prohlubuje stereotypy o "zaostalých" lidech z vesnice.

Starý kraj se zkrátka soustředí hlavně na životy lidí, na vztahy mezi otci statkáři a jejich syny, kteří chtějí žít jinde a jinak, na vztahy mezi matkami s velkými ambicemi a dcerami, které pod jejich tlakem trpí, na vztahy mezi sousedy i sourozenci. Podle mě se autorce podařilo vystihnout právě toto napětí mezi nenaplněnými touhami a skutečným životem.

Knihu vydalo letos, v roce 2016, nakladatelství Host v překladu Viktorie Hanišové. Na Goodreads má zatím (po 280 hodnoceních) průměr 4,15, což je víc než dobré :-) Sama jsem knize dala 4 hvězdičky a rozhodně ji doporučuju. Líbil se mi hlavně styl psaní, střídání vypravěčů, kdy některé kapitoly sledujeme z pohledu Very či Anny a některé z pohledu dalších postav z venkova, což nám dává komplexní obraz o životě v oblasti Altes Land.  Rozhodně nelituju, že jsem si ji koupila (když jsem jela na Svět knihy, zapomněla jsem si totiž vzít nějakou knížku do autobusu :D takže na cestu zpět jsem zvolila tuto knížku.)

Přečetli byste si Starý kraj? Nebo už ho máte za sebou? Znáte nějaké podobné knihy, které ukazují atmosféru současného venkova? 

Zdroje obrázků: viaviavia.

4 komentáře:

  1. Starý kraj mám vo wishliste, teraz si ma len presvedčila, že oprávnene :). Veľmi sa mi páčili knihy Do tmy od Anny Bolavej a Pálenka od Matěja Hořavu, kde je práve tá atmosféra vidieka, preto ma láka aj ďalší príbeh z tohto prostredia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že recenze splnila účel. A diky za tipy, zařadím na to-read-list :)

      Vymazat
  2. Ano, tahle kniha vypadá opravdu zajímavě - mám ji na seznamu k přečtení a už jen čekám, až zareaguje knihovna :) Taky se mi líbí obálka, ale ta v originále je snad ještě povedenější. Na podobné téma určitě doporučuji Pálenku od Matěje Hořavy - z banátského kraje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty obálky jsou moc dobré obě, proto jsem je tu dala :-) A Pálenku určitě zařadím na seznam k přečtení, díky za tip :-)

      Vymazat