neděle 19. června 2016

Recenze: Bábovky

To jsem tak jednou v práci dočetla knížku a došlo mi, že nemám co číst při hodinovém čekání na autobus domů. A protože jsem si chtěla přečíst Bábovky od Radky Třeštíkové, zdálo se mi to jako dobrá záminka ke koupi :-). Teď lituju jen toho, že jsem je přečetla tak strašně rychle. :-)
Když Bábovky asi před měsícem vyšly, zaujala mě na první pohled grafická úprava obálky, která je jednoduchá a přitom nápaditá, a na druhý pohled anotace na zadní straně...
"Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu
Napadlo vás někdy, co řečí milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má její sestra tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se cítí patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? A kam se vlastně poděly ty peníze? Kdo je vzal, kdo je utratil, kdo je našel a kdo je bude muset vrátit?"
Oficiální anotace

Bábovky stojí na hraně povídkové knihy a románu. Dvanáct dcer, manželek a matek vypráví své příběhy, které jsou vzájemně úzce provázané vzájemnými vztahy, od pevných rodinných svazků až po stejné milence. Zároveň ale stojí každý příběh zvlášť, protože, tak jako v životě, každá má svoje vlastní problémy, do kterých okolí nevidí. Nenechte se ale zmást, nejedná se ani zdaleka jen o ženy v kategorii cca 30, jak by se dalo čekat. V knize sledujeme třeba umírající padesátnici, pobožnou ženu z vesnice i patnáctiletou rebelku, která chce všemožnými způsoby upoutat matčinu pozornost. 

Příběhy jsou psané velmi lehkým čtivým stylem. Životy hlavních hrdinek jsou podány jako krátké úryvky z každodennosti s velkým důrazem na detail - autorka popisuje zdánlivě běžné věci tak, jako byste je právě prožívali. Zpočátku jsem teda byla trochu zmatená, protože dochází k přeskokům v čase, aby čtenář získal potřebný kontext, ale rychle jsem si zvykla a tyto retrospektivní návraty patří podle mě k velkým plusům Bábovek

Bábovky z názvu jsou pro hrdinky je symbolem rodinné pohody, spořádaných domácností, ale nezřídka je toto slovo použito i jako výraz pro toho, kdo se bojí ve svém životě více jednat. Velkým tématem knihy je podle mě mateřství a manželství, ale autorka se nebojí otevřít i komplikovanější stránky, jako je třeba homosexualita, dětská zločinnost, zneužívání důvěřivosti důchodců nebo otázka, zda si nechat postižené dítě doma i za cenu manželství.

Z Bábovek jsem byla skutečně nadšená. Měla jsem je přečtené za necelé dva dny, kdy jsem dokonce musela chodit do práce :D Svou hravostí s formou a lehkostí jazyka mi trochu připomínaly Malý pražský erotikon od Patrika Hartla, který jsem taktéž "zhltla" za necelý víkend. Takže jestli hledáte pohodovou knížku na dovolenou, která ale zároveň není hloupá, posune vás dál a poskytne i pár návrhů k přemýšlení, tento román v povídkách je pro vás jako stvořený.

Knihu vydalo letos, v roce 2016, nakladatelství Motto. Zatím má velmi dobré hodnocení jak na Databázi knih (82 %), tak na Goodreads (4.22), a odpovídají tomu i prodeje, protože minimálně u nás v knihkupectví jsou Bábovky hitem. Já jsem dala čtyři hvězdičky, protože se těžko srovnává taková kniha jako Bábovky s "vyšší" četbou, jako jsou třeba romány od Hany Andronikové. Ve své kategorii "odpočinkové" četby ale Třeštíková rozhodně vyniká ;-)

Chystáte se na Bábovky? Nebo jste je už četli? Která postava vám nejvíc přirostla k srdci? (Mně rozhodně Johana.) ;-)

5 komentářů:

  1. Na knihu se moc těším a koukám, že si jí budu muset pořídit a přečíst co nejdříve :-) Krásná recenze!
    Blog: http://knizninebe22.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) a rozhodně doporučuju, stojí za to :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky :-) Tak ať se líbí aspoň tak, jako mně ;-)

      Vymazat
  3. Leni moc hezká recenze! Moje sestra sepsala také hodnocení a budu moc rád za tvůj názor v komentářích :-) http://datafi.cz/babovky/

    OdpovědětVymazat