pondělí 6. června 2016

Knižní tag o (ne)oblíbených knihách

Teď před státnicemi jsem neměla moc čas na čtení ani na psaní hlubokomyslných článků :D Takže jsem si našla pár otázek na další tag spojený s knihami. Našla jsem ho na Životě s knihami a autorce patří velký dík, protože ho překládala z videa od knižní vlogerky TheBookArcher. Já jsem si ještě asi dvě otázky "dopřeložila" a jednu vynechala, protože jsem prostě nevěděla, jak na ni odpovědět ;-)


1. Populární kniha, která se mi nelíbila
Opravdu hodně hodně se mi nelíbila kniha Jak být ženou od Caitlin Moran. Všichni to chválili, hlavně teda ženy, nejen feministického ražení. Ale zkrátka asi nejsem dostatečná feministka na to, abych dokázala přežít výlevy, stížnosti a přehnaně otevřené zpovědi Caitlin Moran. Nechápejte mě špatně, fandím jí, stejně jako každému bojovníkovi za práva menšin a utlačovaných, ale nepotřebuju vědět, jak řešila to, jestli je nebo není tlustá, nebo jak nazývá své přirození (protože s tím se přece musí ztotožnit každá žena...) Byly tam hodně zajímavé myšlenky, asi to stojí za přečtení, ale prostě...to není kniha pro mě. Tečka.

2. Kniha, kterou všichni nesnáší, ale já ji mám ráda
Babička od Boženy Němcové. Ale popravdě - byla to dlouhá cesta, než jsem ji začala mít ráda. Když jsem ji četla na gymplu poprvé, strašně mě nebavila, jako tehdy snad všechny spolužáky ;-) Na vysoké jsem se do ní už ani nechtěla znovu pouštět. Názor jsem změnila díky divadelnímu představení Babička: Šťastná to žena! v brněnské Huse na provázku. Uvědomila jsem si, že se na ni nesmím dívat jako na knihu s výrazným dějem, ale naopak spíš jako na sled výjevů, které spojuje postava ideální stařenky. A hned se mi to začalo líbit ;-)

3. Opomíjená kniha, která podle mě stojí za přečtení
Muž, který se směje, od Victora Huga. Tento autor je známý hlavně kvůli románům Chrám Matky Boží v Paříži nebo Bídníci. Muž, který se směje je neprávem odstrkován na vedlejší kolej. Jedná se o příběh mladého muže, kterému jako dítěti znetvořili obličej do věčného úsměvu, a jeho milé, slepé tanečnice. A je opravdu škoda, že se o tomto románu nemluví víc. Snad se ale blýská na lepší časy, protože knihu letos vydal Odeon.

4. Žánr, který skoro nikdy nečtu
Ženské romány, zejména ty s přídomkem "erotické". Ne, že bych byla nějaká puritánka, ale radši si přečtu něco, co je poněkud méně explicitní a má to nějaký příběh. ;-) Takže Padesát odstínů, Hotel v Paříži i romány Sylvie Day mě nechávají chladnou.

5. Populární knižní postava, kterou nemám ráda
KNIŽNÍ VERZE Forresta Gumpa. Zatímco do filmu byla tato postava převedená jako citlivý mladík, kterému prostě občas věci nedochází, knižní Forrest byl podle mě, s prominutím, fakt debil. 

6. Populární autor, jehož knihy z nějakého důvodu nedokážu číst
Tohle bylo hodně dlouhé přemýšlení...
...jako první mě napadl Paulo Coelho, ale toho spíš nechci číst, než nedokážu. Nechytl mě ani styl vyprávění v Tolkienových knihách, ale to bylo asi tím, že jsem je četla někdy na prahu puberty a to chce prostě čas. A popravdě ani nemusím Michala Viewegha...

7. Oblíbená a známá série knih, kterou nehodlám číst
Trošku to souvisí s otázkou č. 4. Nikdy si nechci přečíst Fifty Shades of Gray. Vážně ne. A kdybych to někdy udělala, zavřete mě do blázince :D


8. Kniha, jejíž filmové zpracování se mi líbilo víc než původní knižní podoba
Asi Vykoupení z věznice Shawshank. Původní povídka Stephena Kinga, která s jmenuje Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank a je vydaná v s dalšími třemi v souboru povídek Čtyři roční doby, sice nebyla špatná, ale kupodivu se mi nezdála tak obsáhlá a hluboká. Film je oproti tomu velmi podařený a brečím u něj pokaždé, když si ho pustím (ale já poslední dobou taky brečím u všeho...) :D

Jak byste odpověděli vy? Máte podobné názory, nebo přesně opačné? Jestli si tag vyplníte taky, nechejte mi v komentářích odkaz, ráda si počtu :-)

Zdroje obrázků: viaviavia.

5 komentářů:

  1. Vyplnila bych to jinak :-) Např. k filmovému zpracování např. Žena v černém - oba dva díly. Nebo Letopisy Narnie: Lev, kříň a čarodějnice. Film stokrát lepší, než kniha. A totéž platí i o těch tebou proklínaných Padesáti odstínech šedi :-) Kdybych četla nejdřív knihu, na film bych nešla. Film se mi docela líbil, ale autorka fakt neumí psát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ta Narnie mi přijde jako špatný vtip, první filmový díl ještě jakš takš ušel, ale ty další byly výsměch, ale i ten první byl oproti knize strašně špatný. 50 odstínů je blbost v obou zpracováních, film jsem viděl během 10 minut, protože jsem musel pořád přetáčet, knižku jsem ani nedočetl, protože je děsná.

      Vymazat
    2. Filmové Letopisy Narnie podle mě vůbec nemají tu hloubku a duchovní poslání jako kniha. Četla jsem jen první tři nebo čtyři, pak už jsem byla "velká" a četla jsem už jiné věci. A Fifty Shades jsem viděla jen film...a jednou stačilo :D S knihou naštěstí nemůžu srovnat :D

      Vymazat
  2. Skvělý TAG! Originální. Získal si mě a sama jsem přemýšlela nad odpověďmi. Je to těžké. :o)) Překvapilo mě, že se ti líbila Babička. Já se přiznám, že jsem ji nečetla a ani ji číst nebudu, protože mě neláká, ale četla jsem od Němcové povídky Divá Bára, Pan učitel a tak dále a ty byly velmi hezké. Myslím, že tvůj TAG si vypůjčíme do Světa mezi řádky (http://svet-mezi-radky.blogspot.cz/), když bude spoluautorka Wish souhlasit. Díky za skvělý TAG. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí :-) Já jsem se u některých trápila hodně, u jiných mě odpověď napadla hned.
      Klidně si ho "půjčte", však na to tu je ;-)

      Vymazat