neděle 24. dubna 2016

PROČ ČÍST...Shakespeara

K příležitosti shakespearovského výročí bych se chtěla podělit o své čtenářské zkušenosti s tímto králem dramatu. Svou první hru od Shakespeara, Romea a Julii, jsem přečetla o prázdninách mezi tercií a kvartou, takže někdy ve čtrnácti, kvůli povinné četbě. Julii je taky čtrnáct let a tehdy se mi zdálo nepředstavitelné, že bych se měla osudově zamilovat, vdát se a umřít. (Sakra, to je vlastně spoiler, co?) Od té doby jsem přečetla spoustu dalších Shakespearových děl, viděla jsem různá podání a adaptace a zkrátka, stal se mou srdcovou záležitostí.


Proč byste si jeho knihy měli přečíst i vy? 

...protože je stále aktuální
Přestože Shakespeare žil a tvořil v 16. stol., jeho díla mají i dnes čtenářům co říct, jak je vidět z velkého ohlasu na sociálních sítích směrem k výročí s hashtagem #Shakespeare400. V jeho dramatech je sice patrná doba vzniku, ale to, jak dokázal vystihnout motivace postav, milostné pletky a dramatické vnitřní i vnější boje, rozesmává i rozplakává lidi dodnes.

...protože ho lidé citují
Tento důvod souvisí s předchozím odstavcem. Protože je stále aktuální, lidé na něj často odkazují. A teď nemyslím jen takové, kteří si napíšou do statusu na sociální síti "Být, či nebýt?", ale zejména odkazy literární a žánrové. Jednou z takových poct Shakespearovu dílu je určitě divadelní hra Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Naprosto úžasná záležitost pro všechny milovníky anglického dramatika, ale také pro "začátečníky", která kombinuje klíčové prvky všech Shakespearových her. Vzniká tím trochu zmatený a velmi vtipný mix známých "hlášek", situací a postřehů souvisejících s Shakespearovými divadelními hrami. Jestli budete mít možnost, neváhejte. (Originální anglická verze byla, a snad ještě je, kompletní na youtube.) :-)


Ještě bych chtěla zmínit jeden projekt, který je poctou Shakespearovu dílu a přímo souvisí s letošním výročím. Známí autoři celého světa dostali "za úkol" zpracovat konkrétní Shakespearovo drama podle svého uvážení a přenést ho do dnešní doby. V češtině zatím vyšla kniha Trhlina v čase od Jeanette Wintersonové, která je retellingem Zimní pohádky, a román Howarda Jacobsona, Šajlok, to jsem já. (Modří už vědí, je to aktualizace Kupce benátského.) Do projektu by se měla zapojit i taková jména, jako Jo Nesbø, Gillian Flynnová nebo Margaret Atwoodová. Pokud se tedy pustíte do četby těchto adaptací, nezapomeňte je porovnat s originálem.

...protože vnesl do literatury motivy, které se opakují dodnes
Zakázaná láska? Výměna dvojčat? Holka převlečená za kluka?  Že už jste o tom četli mnohokrát a v různých variacích? A byl to právě Shakespeare, který tyto motivy použil, jako jeden z prvních (nelze říct, jestli byl skutečně první, pravděpodobně se musel taky někde inspirovat, ale díky němu se rozšířily dál).

...protože má skvělé české překlady
Pro mě jako "nerodilou mluvčí" je shakespearovská angličtina nepřekousnutelná. Zkoušela jsem to, nejde to. Čímž vás ale nechci odradit, moje angličtina celkově není nijak zářná. :-)
Nicméně mou lásku k Shakespearovi podnítily určitě skvělé překlady do češtiny, v první řadě ty od Martina Hilského, který přeložil úplně kompletní dílo, a to není nic snadného. Osobně jako čtenář mám pocit, že tyto nejnovější překlady jsou mnohem čtivější, ale zároveň zachovávají poetiku a rytmus originálu. Nejedná se vyloženě o "dnešní" řeč, to by ani nebylo vkusné, ale používá taková slova a spojení, aby tomu dnešní čtenář rozuměl.
Profesor Hilský je navíc opravdu jednička ve svém oboru. Shakespearovi opravdu rozumí nejen jazykově a dokáže moc zajímavě vyprávět o různých aspektech jeho díla tak, že tomu porozumí i laik. Byla jsem ještě na gymplu na přednášce o ženách v Shakespearových dramatech a bylo to poučné, zábavné a dodneška si pamatuju, že Julie je prostě mnohem lépe napsaná než Romeo.
Milovníkům poezie můžu doporučit překlady Josefa Václava Sládka, který Shakespearovo dílo doslova přebásnil :-)

Důvodu je pochopitelně mnoho, každý by si našel ty svoje. Proč jste Shakespeara četli vy?

(Obrázky viaviavia.)


1 komentář: