úterý 3. května 2016

Knižní tag: Co dělám při čtení...

Na TOMTO blogu jsem náhodně uviděla knižní tag. Moc tady těm moderním blogovým formátům nerozumím, jsem trochu stará škola, ale rozhodla jsem se, že to vyzkouším.
Tag se věnuje činnostem, na které je člověk zvyklý při čtení, což je u mě trochu problém. Když chci a mám rozečtenou dobrou knížku, tak bych s ní nejradši i cvičila (proto jsem si zvykla číst za chůze...oni ti lidi většinou uhnou). Naopak ke knihám do školy mě často nedonutí ani horké kakao, tabulka čokolády a volné odpoledne :-)



Máš doma nějaké speciální místo na čtení? 
Nemám, čtu tam, kde mě zrovna napadne :-) V posteli, na záchodě, venku, při vaření, u stolu (když bych se měla učit.), na gauči... Až budu bydlet ve svém, chtěla bych si vybudovat nějaký čtecí koutek, ve kterém bude pohodlné křeslo, lampička, záložky, poznámkový sešit, kočka...prostě koncentrovaný ideální svět.


Záložka nebo náhodný kus papíru? 
Záložka. Jsem záložkami posedlá, doma doma i doma v Brně mám hromádku záložek, která se díky brigádě v knihkupectví neustále zvyšuje. Beru si každou reklamní záložku, když jsou hezké, tak i víckrát. Vyhazuju opravdu jen ty nejvíc odrbané, pozohýbané a nechutné. Největší dilema mám, když je v knížce přímo všitá šňůrka, protože nevím, jestli si vzít i papírovou záložku. 


Můžeš přestat číst kdekoliv anebo jen na konci určité kapitoly, stránce apod.? 
Kdekoliv. Sice si pak musím znovu přečíst pár vět nebo stránku, ale aspoň se pak rychleji "chytnu".


Piješ nebo jíš během čtení? 
Ano a ano :-) Piju nejradši nějaký čajík, většinou kvalitní zelený nebo bílý, a jím, bohužel, nejraději čokoládu. A protože hodně čtu, tak hodně přibírám... Ale dřív to bylo horší :D


Můžeš číst, když posloucháš muziku/máš zapnutou televizi?
Většinou mi nevadí čist v přiměřeném hluku, třeba když přítel poslouchá písničky nebo kouká na seriál, ale nedokážu efektivně číst a zároveň u toho třeba sledovat film. Hudbu si většinou ke čtení nepouštím, ale když už, tak vážnou hudbu (moje srdcovka je Čajkovský, Brahms a Smetana) nebo filmové soundtracky. 


Čteš jen jednu knihu nebo více najednou? 
Většinou jednu papírovou, plus mám často něco rozečtené ve čtečce v němčině nebo v angličtině, pro případ nouze. 


Čteš doma nebo kdekoliv? 
Kdekoliv. V autobuse, v autě (pokud neřídím), v šalině, dokonce už i v letadle a na lodi jsem si četla, dokážu číst i za chůze městem a jednou jsem si četla a jezdila jsem při tom po dvorku na kolečkových bruslích. To, že si čtu v čekárně u doktorů, v práci u oběda (občas nejen u oběda...) nebo ve škole, když čekám na hodnu, snad ani nemusím dodávat :-)


Čtení nahlas nebo jen uvnitř hlavy? 
Uvnitř hlavy, ale když mě nějaká pasáž zaujme, tak si ji ráda přečtu znovu nahlas, abych si poslechla, jak to zní. Ráda bych někomu předčítala, ale nikdo nemá zájem...


Přeskakuješ někdy stránky?
Stránky ne, ale občas, když napětí vrcholí, "proscanuju" stránku pohledem a přečtu si jen přímé řeči a pak se vracím k tomu, co je důležité. 


Ohýbáš hřbety knih nebo se snažíš, aby vypadala kniha pořád nově?
Snažím se knihu moc nepoškodit, ale takové to běžné opotřebení mi nevadí. Když čtu knihu z knihovny, na které je vidět, že už něco zažila, provádím s ní větší "čerta kuse" než s vlastní knihou...jsem třeba schopná si ji vzít na čtení do koupelny O:-) Protože knihu s sebou všude nosím a nechci ji moc poškodit, používám textilní obaly, které jsou ale na mě dost drahé, takže si je obstarávám pomaličku. Nové knihy čtu opatrně. 


Vpisuješ si do knih?
Ne, nikdy, to by mi upadla ruka a shořela bych v pekle! :D 

Pokud jsem to správně pochopila, měla bych tento tag poslat někomu dalšímu. Jediná blogerka, kterou mám odvahu tímto otravovat, je moje sestřička z Blog by BLAN, která už dlouho nic nenapsala. Jestli máte někdo tento tag na svém blogu, chcete ho taky použít nebo máte tipy i na jiné články tohoto druhu, ozvěte se v komentářích, ráda si počtu :-)

Zdroj obrázku: zde

11 komentářů:

  1. Máš pravdu, naše nývyky jsou úplně jiné.:)) Obdivuji lidi, kteří dokážou číst všude. Taky bych to chtěla umět.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jako čtení článků na mobilu :D Z toho jsem vlastně vycházela, že když dokážu číst věci na mobilu kdekoli, proč ne knížky :)

      Vymazat
  2. Když není kniha obrovská a venku neprší, taky dokážu číst při chůzi. :) Já si snad někdy tu vážnou hudbu při čtení pustím... :D To by mě snad nemuselo rušit, snad. No ještě uvidím. :) Já si vpisuji do knížek tím způsobem, že si zatrhávám určité pasáže, no jo, jsem rebel. :D

    Máš velmi sympatický blog. :) Taky jsem nikdy nechtěla být knižní blogerka a chtěla jsem psát o různých věcech a než jsem se přestěhovala na blogspot, tak jsem to ještě plnila, ale pak... ale tak co už, no. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážnou hudbu si pusť, některým knihám to dodá nový rozměr ;-) Některé skladby mám zafixované ke konkrétní knížce :D
      Tak ty už jsi v úplně jiném levelu blogování, já to mám jen jako prokrastinaci před stánicemi :D Nevím, jak dlouho mi to vydrží :)
      Btw, všimla jsem si, že studuješ českou filologii...to si můžeme někdy vyměnit zkušenosti ;) :D

      Vymazat
  3. Já nemohu poslouchat hudbu při čtení, poté se nesoustředím. :D
    -crazyjull (crazyjull.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu :D já jenom bez textu a i to mi občas vadí...sama si hudbu ke čtení fakt pustím málokdy

      Vymazat
  4. Tenhle tag se mi líbí, asi si ho taky vyplním. :D Ale na dost věcech se s tebou shodnu. Jen teda za chůze většinou nečtu, bylo by to podle mě až moc o hubu... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidi uhnou sami :D a od té doby, co jsem jednou málem vrazila do sloupu, se po každém odstavci rozhlédnu :D a na přechodech dávám pozor :D
      Jestli ho budeš vyplňovat, tak sem pak hoď odkaz, ať se taky něco dozvím :)

      Vymazat
  5. Ruce při psaní do knížek nepadají a v pekle jsem taky neshořela, takže můžete! :D #vyzkoušenozavás

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevěřím :D Jediné co toleruju, jsou poznámkové lepící papírky...a i u těch mám takový zlý pocit, že tu stránku třeba omylem roztrhnu :D

      Vymazat
  6. Musím také přispět jedním tipem na čtení. Já jsem si před pár měsíci, tuším že to bylo někdy na přelomu jara/léta objednala knížku Proč spíme. Dozvěděla jsem se, že spánek není jen zabiják času, ale že jej jako lidstvo potřebujeme více, než si myslíme, a než si dopřáváme. Kladu na něj opravdu důraz. Stejně jako na kvalitní brýle. hotovebryle.cz

    OdpovědětVymazat