úterý 13. září 2016

Co jsem se naučila na vysoké

Konečně jsem dosáhla těch dvou písmenek a tečky před jménem. Minulý týden po "velkém finále" na germanistice jsem ale přišla domů, lehla jsem si do peřin a hlavou mi problesklo: "A to bylo jako všechno?" Nějak mi nedocházelo, že jsem opravdu dokončila bakalářské studium. Realita se dostavila o pár hodin později, když jsem vyděšeně sledovala, jak mě má alma máter rychle odstříhává - zrušení účtu do Menzy, nefunkční wi-fi v knihovně, upozornění na končící platnost licence univerzitních Officů...Masaryčka se holt se svými absolventy nemazlí.

Teď už jsem zase hrdý student. Mám týden prázdnin do začátku semestru, tentokrát na magisterském studiu, tak jsem se rozhodla pro menší rekapitulaci mého vysokoškolského života. Tři roky na "výšce" mi toho hodně vzaly, hlavně čas a znalosti němčiny, ale taky hodně daly (třeba pár kilo navíc). Občas si říkám, že jsem se vlastně mnohem víc věcí odnaučila - chodit každý týden na pivo, denně si dávat make-up, kupovat sladkosti...ale přece jen ve mně utkvělo i pár nových...ehm...znalostí ;-)


1. Vařit
Zní to, jako bych před tím neuměla vzít vařečku do ruky, nicméně díky studiu na vysoké, a hlavně díky z ničeho nic nabyté samostatnosti, jsem se v kuchyni naučila mnohem víc improvizovat (chvílemi to byla improvizace ve stylu Jirky Babici "Když nemáte limetku, dejte tam citrón....nebo klidně jiný citrus") a hrát si s různými chutěmi. Popravdě jsem vždycky skoro skončila u svého životního hesla "Čím víc česneku, tím je to lepší."

2. Jíst zeleninu
Napadlo vás někdy, že je zelenina levnější než maso? Já jsem se díky tomuto zjištění naučila jíst i třeba růžičkovou kapustu a brokolici, kterým jsem se léta úspěšně vyhýbala. Skrblení ze mě ovšem vegetariána přece jen neudělalo, jednou za čas to člověka nezruinuje :D

3. Sledovat seriály v němčině
Seriály jsou největším zabijákem toho času, který bych mohla a měla věnovat pilnému studiu. Abych si sama pro sebe ospravedlnila, že vlastně nedělám nic špatného a vzdělávám se, začala jsem se na seriály (většinou na ty méně intelektuálně náročné) dívat s německým dabingem. A je to fakt sranda :D Už jsem takto viděla celé Zoufalé manželky, všech šest řad mého oblíbeného seriálu Parenthood, velkou část bristského sitcomu My Family a teď sjíždím Takovou moderní rodinku. Ale...vlastně to vůbec není zabiják času... :D

4. Háčkovat
Zkouška z německé morfologie byla poslední, která mi ve čtvrtém semestru zbývala. Odkládala jsem ji, co se dalo, až se ocitla na konci června, chtělo se mi do ní den ode dne míň...a v takových situacích vychází najevo vaše dávné koníčky a skryté talenty. V mém případě láska k ručním pracím. Mamka mi jednou večer vysvětlila základní typy oček a sloupků, zbytek jsem dohnala samostudiem z odborné literatury a z videí na youtube :D Zkouška dopadla obstojně i bez velkého šprtání, a aspoň jsem se naučila něco nového a v podstatě užitečného (na rozdíl od německé morfologie).

Jeden z mých prvních výtvorů - háčkovaný růžový jednorožec :-)


5. Pozdě vstávat...a pozdě chodit spát...a zdřímnout si po obědě
Bývala jsem poctivé ranní ptáče, teď jsem jednoznačná sova. Nebo spíš netopýr, protože bych nejradši celý den prospala a doháněla to po setmění. Pravděpodobně mě tímto nešvarem nakazil můj milovaný L., který by nejradši prospal celý svůj život.

6. Mluvit a psát o věcech, o kterých nic moc nevím
Na gymplu mi slohovky celkem šly, ale vysokoškolské seminárky jsou pro mě peklo. Přesto jsem si vytříbila vlastnost "okecávat" i to, o čem toho ve skutečnosti moc nevím, občas i čemu vlastně nerozumím. A funguje to. (Nedělám si naděje, že to ti vyučující nepoznají, takových kulišáků určitě viděli spoustu...ale možná se mezi mě zpočátku řadili i oni sami).

Tento článek pochopitelně berte s nadhledem ;-) Naučila jsem se i spoustu jiných věcí, méně či více zajímavých, jinak bych se k těm státnicícm ani nedostala. A co vy a vaše vysokoškolské "znalosti"? :D

Obrázky: via,

8 komentářů:

  1. Já si taky navykla spát a spát a spát. Umím spát 12h denně. Přednášky začínají jak kdy. Někdy v 9, ale někdy až odpoledne. Takže spinkám opravdu dlouho. Pak samozřejmě psychicky vyčerpaná přijdu domů a jdu si zdřímnout na hodinku. :D Měla jsem se narodit jako zimní medvěd. Zvykání jednoho dne na práci a vstávání v 6 nebo v 7 bude bolet. :) Jinak jsem se naučila, že tři pdfka v průměru o 80 stranách se dají naučit za den. Protože vše odkládám.. :D Seriály taky jedou ve velkém, nejvíc ve zkouškovém. :D Taktéž mě škola naučila, že se dá přečíst 30 děl z české literatury v jednom týdnu. :D :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi jednou to množství spánku bude chybět...občas si říkám, jestli už to není nemoc :D

      Vymazat
  2. Tak to je naprosto přesné :D Je vidět, že jsi odvedla na vysoké dobrou práci a s pocitem "to bylo jako všechno?" sis odnesla to, co většina studentů. Na háčkování jsi rozhodně talent, já byla schopná udělat tak maximálně nějaké podtácky a podivnou čepici, ale ten jednorožec je rozkošný. A improvizace a okecávačky v seminárkách jsou prostě klasika a nejsmutnější na tom je, že to většinou ani nikdo nečte.
    Přeju hodně štěstí v dalším studiu a hlavně svatou trpělivost :)
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, trpělivost je asi to nejdůležitější :D

      Vymazat
  3. Když jsem tento článek rozklikávala, tak to poslední, co bych v něm čekala, je háčkovaný růžový jednorožec. :D Je fakt super :)
    Překládám světy

    OdpovědětVymazat
  4. Nám se teď nedávno opravdu povedla online porada. To jsme se delší dobou trápili nad tím, jak zapojit různé kabely a nakonec všechno vyřešila najatá firma. Člověk by si řekl, co to je zapojit pár kabelů, ale ani ajťák z vysoké školy si s tím nakonec nevěděl rady. Je to opravdu věda.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky, moc tě obdivuji, že jsi došla až do zdárného konce - já jsem zatím studentkou třetího semestru na Vysoké škole ekonomické v Praze a trošku se bojím toho, jak to budu teď ve zkouškovém zvládat s prací. Ale snažím se za úspěšné zkoušky odměňovat tím, co mám moc ráda a to jsou kupříkladu starožitnosti do bytu :-) Tahle motivace funguje skvěle.

    OdpovědětVymazat
  6. No, asi tak.. Článek je naprosto přesný. České školství je prostě zvěrstvo. U mě alespoň pomohlo to, že jsme rodina, která má rádá designové krby, takže v každém domě máme alespoň jeden a u toho se prostě učí a tráví čas mnohem lépe. Tak to mě alespoň tak trochu přidrželo při zdraví.

    OdpovědětVymazat